DIN-maten? Hoe zat het ook al weer met A4, A3 en A5?

Hoe zat het ook al weer met al die A-maten van het papier?
Vaak is er een (spraak)verwarring bij klanten als ze een afdruk groter/kleiner willen dan een standaard A4 velletje papier. Uitgangspunt is namelijk een A0 van ca. 84×119 cm. Als je dat dubbelvouwt, krijg je een A1. En als je dat vervolgens nog een keer dubbelvouwt krijg je een A2, enz, dus hoe hoger het cijfer achter de A, des te kleiner is het formaat.
Dan ligt het voor de hand om te zeggen dat een A3 2x zo groot als een A4 is. Maar dat klopt ook weer niet. Want maar één van de zijden is gehalveerd in lengte, de anderevis gelijk gebleven. Leg een A3 en en A4 maar eens met de korte kanten op elkaar, dan zie je het. Een stapje omhoog in de ‘trap’ van de A-maten is dus een verschaling van ca. 141%, een stapje omlaag ca. 71%.
Ingewikkeld? Dat valt wel mee als je er dagelijks mee bezig bent. Gewoon een kwestie van extra oplettend zijn als een klant een andere maat wil, dan aangeleverd.
(Plaatje overigens ter illustratie en niet in verhouding?)