Historie

Op 30 november 1901 werd door E.J.J. van der Linden de "Boek- en Handelsdrukkerij E.J.J. van der Linden" opgericht. In de beginjaren was het bedrijf gevestigd op Oude Rijn 4 te Leiden. Later verhuisde het bedrijf naar Rapenburg 127. Daar kwam een tuin uit op de Vliet. Op dit laatste stuk grond werd in 1916 het nu bekende pand Vliet 4a gebouwd.
 
      Drukkerij van der Linden is altijd een familiebedrijf geweest. De zoons G.E. en E.J.J. zetten het bedrijf van hun vader voort. Na hen werd het bedrijf voortgezet door B.C. van der Linden. Momenteel zijn de zoons R.W.F. en P.J.B. 'in de zaak' en voert dus de vierde generatie de leiding.
tijdslijn

Tot de jaren '70 werd al het drukwerk gemaakt in boekdruk. Hierbij werd al het zetwerk gemaakt met loden letters, die stuk voor stuk met de hand werden gezet tot een complete tekst. De letters lagen opgeslagen in de welbekende letterbakken; iedere grootte (corps) en type (font) zijn eigen bak.
Later werd dit lood vervangen door offset met aluminium platen en het handzetwerk door filmopnames van tekst en foto's.
Begin 1900 werden de persen met de voet aangedreven, zogenaamde trapdegels; het papier werd met de hand vel voor vel ingelegd. Later werden deze persen voorzien van een elektromotor en automatische papierinvoer, wat de productiviteit aanzienlijk vergrootte.
Heeft U zich ooit afgevraagd waar de term lichtdruk vandaan komt? Kern van dit procede is niets meer dan het licht. Vroeger werden lichtdrukken met behulp van zonlicht of koolspitslampen in grote lichtdrukramen vervaardigd. Dit waren de beroemde blauwdrukken.
Inmiddels is ook dit proces door de moderne techniek achterhaald en geschiedt vermenigvuldiging met name op tonerkopie-basis.
 
 
Glas in Lood raamGlas in lood raam aangeboden door personeel bij 50 jarig jubileum.

Tegel tabloitTegeltableau aangeboden door personeel bij 25 jarig jubileum.

Wij hebben ook een bedrijfs-presentatiefilmpje online staan.