Ambachtelijk handwerk is zo gek nog niet

Net zoals digitaal zeker niet altijd beter is dan papier. Zo is automatisch/machinaal ook niet altijd beter dan handmatig.
Natuurlijk hadden we bij onze nieuwe printer de optie kunnen nemen om er een ‘boekjesnieter’ aan te koppelen. Maar dat bracht dan wel wat beperkingen met zich mee: zo zouden langere stroken (dan A3) niet meer geprint kunnen worden en zouden Oud Hollandse kaarten ook niet meer door de printer kunnen.
En voor deze periodiek hàdden we gaan ook de bladen afzonderlijk kunnen printen en dan volautomatisch kunnen laten vergaren en nieten via de brocheertoren, maar door de relatief lage oplage had dat ook geen tijdswinst opgeleverd ten opzichte van het handmatig invoeren voor het nieten.
Zeker niet als het omslag iets dikker moet zijn en dus ‘voor het mooi’ een ril/vouwlijn moet krijgen. Dat is weer een extra handeling, waardoor alle (vol)automatische opties eigenlijk komen te vervallen.
‘Ambachtelijk handwerk’ is echt zo gek nog niet. We kijken per opdracht gewoon wat het beste past…(kwestie van 120 jaar ervaring?)

ambachtelijk handwerk nieten

handmatig nieten periodiek