Kijkje in het papiermagazijn

papiersoorten: restanten, standaard en FSC

Deze week een klein inkijkje in ons papiermagazijn.
Menigeen die niet bekend is met ons pand, verbaasd zich dat er nog zoveel ‘meer pand’ is voorbij onze receptie en kantoor.

Een klein onderdeel hiervan is ons papier magazijn. Hier liggen de meeste standaard papiersoorten klaar voor een volgende opdracht. Maar omdat papier voor drukwerk op groter formaat dan een pak kopieerpapier verpakt is en niet altijd een volledige verpakking nodig is, ook de ‘restanten’ van voorbije opdrachten.

Er zijn zoveel papiersoorten en -gewichten dat het eenvoudigweg niet mogelijk is alles op voorraad te hebben. In de huidige tijd hebben onze leveranciers niet eens alles direct op voorraad. Een eenvoudige rol papier voor bouwtekeningen kan zomaar eens een levertijd van enkele weken of zelfs maanden hebben. Dit komt vooral door een toegenomen wereldwijde vraag naar karton- en papierproducten in combinatie met tekorten aan papierpulp en gesloten fabrieken. Daarom geldt voor papier soms net als bij verse vis een ‘dagprijs’.

Een klein deel van het magazijn is bestemd voor onze FSC-voorraad. De essentie van FSC is dat de hele productielijn van het (verantwoord) kappen van de bomen tot het eindproduct bij de consument terug te herleiden is. Elke schakel binnen de productieketen geeft zijn code mee aan het (tussen)product.

Ook wij zijn FSC-gecertificeerd. Maar omdat wij ook losse vellen papier gebruiken, en het voor ons ondoenlijk is om elk velletje van elk kopietje te administreren hebben we ervoor gekozen om op projectbasis gecertificeerd te zijn. Papier wordt voor een dergelijke FSC-opdracht dus afzonderlijk ingekocht, gemerkt en ook afzonderlijk van het overige papier opgeslagen, hoewel soms exact dezelfde papiersoort al in het schap ligt.

We zeggen dan ook soms dat papier tot onze voordeur FSC-gecertificeerd is, maar als het daarna aan onze algemene voorraad wordt toegevoegd, ontbreekt de afzonderlijke administratie en komt vanaf dan de certificering te vervallen.

papiermagazijn papiersoorten restanten voorraad FSC

papiermagazijn voorraad met verschillende papiersoorten: standaard, restanten en FSC