Inbinden:

met nietje(s), met wire-O of plastic ringband

Allemaal losse velletjes papier, daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
De meest eenvoudige manier om die te bundelen is natuurlijk met een nietje. Hetzij gewoon in de bovenhoek, of bij kleine boekjes, nieuwsbrieven en wijkkranten met 2 nietjes in de rug. (vaak moeten we opdrachtgevers er dan even aan herinneren hierbij dat het aantal te bedrukken pagina’s een veelvoud van 4 moet zijn, dat er anders automatisch blanco pagina’s toegevoegd worden).

En als het wat omvangrijker is, dan komen de ringbandjes in het spel. Het meest gebruiken we daar tegenwoordig de wire-O (metalen ringband) voor. Dat ziet er netjes en professioneel uit en het voordeel is dat je het bundeltje helemaal om kan slaan.

Natuurlijk zijn er ook andere systemen geweest: met pinnetjes, met lijmbanden, enz. Maar die zijn bij ons al lang verleden tijd.
Anders is het met plastic ringbandjes. Die worden bij lange na niet zo vaak meer gebruikt. Maar toen voor een opdrachtgever bundels beslist niet met metaal ingebonden mochten/konden worden, konden we hen ’geruststellen’. De verschillende maten waren op dat moment weliswaar beperkt op voorraad, maar inbinden met plastic ringbanden was gewoon mogelijk.

En zo wordt momenteel met regelmaat het perforatieblok gewisseld. Want voor plastic ringbanden wordt met ‘vierkante gaten’ geperforeerd. En bij wire-O zijn dat ronde gaatjes. Het derde perforatieblok heeft een 23-gaats perforatie voor een multomap, of het inbinden met wire-O van meer dan 100 vel.

En dan hebben we naast deze ‘snelle’ methodes ook nog het gelijmd inbinden met een softcover als ‘paperback’….

inbinden nieten brocheren wire-O ringband plastic lumback softcover paperback

inbinden: nietje in de hoek, geniet gebrocheerd, met metalen ringband wire-O ringband of plastic ringband; ook lumback gelijmd mer softcover/als paperback