Black Friday

briefpapier in offsetdruk of digitaal print

Vandaag is het ‘Black Friday’, een dag die uit Amerika is ‘over komen waaien’. De naam geeft eigenlijk niets meer aan, dan dat het extra druk in de winkels is. Net als de zwarte zaterdagen voor het vakantieverkeer in de zomer.

Voor ons is het overgrote deel van druk-, print-, plot-, kopieer- en scanwerk niet enkel in zwart . Voor sommige bouwtekeningen zijn de gekleurde lijnen juist essentieel.

En huisstijlen (briefpapier, visitekaartjes etc) zijn doorgaans eerder kleurrijk, dan alleen in zwart.
Maar wat nu als je briefpapier nodig hebt? De opmaak is in Pantone PMS-kleuren of Full Colour. Dan is het afhankelijk van de oplage welke productiemethode gekozen wordt. (We kunnen altijd tevoren een prijsvergelijking opstellen.)

Je hebt traditioneel offsetdruk. PMS-kleuren worden dan in de gebruikte gestandaardiseerde drukinkten gedrukt. Full Colour wordt gerasterd in 4 kleuren gedrukt, waardoor je op het oog die grote verscheidenheid aan kleuren hebt.
De vaste kosten – voor o.a. instellen van de pers – is gelijk ongeacht het aantal dat gedrukt wordt. Daarom is offsetdruk voor kleinere oplages relatief duurder.

Voor die kleinere oplages is dan digitaal printen een uitkomst en voordeliger. Maar ook niet elke digitaal print is gelijk.
Als het briefpapier door de opdrachtgever namelijk verder wordt ingeprint op een laserprinter, dan valt het afdrukken van het blanco briefpapier op een laserprinter/-Copier eigenlijk af. De bedrukking wordt namelijk door hitte op het papier gefixeerd, en een tweede verhitting in de laserprinter, zou die hechting kunnen beschadigen of zelfs ongedaan maken. Het ‘hoeft niet’, het is afhankelijk van de combinatie van de verschillende printers, maar het is wel een risico.

Zo ook bij een opdrachtgever deze week, die had minder dan 200 vel briefpapier nodig, maar gebruikte wel een laserprinter.
In zo’n geval is afdrukken op een (industriële) inkjetprinter de aangewezen methode.
Kwalitatief doen de methodes niet voor elkaar onder, vaak is er wel een prijsverschil, of zijn er dus enkele beperkingen

Ook briefpapier nodig? Een bouwtekening of een gewoon kopietje? Loop eens binnen, of informeer naar de mogelijkheden…

Lees ook: frisse start nieuw briefpapier, briefpapier, familie- & handelsdrukwerk

Black Friday: briefpapier digitaal print offsetdruk full colour PMS

Black Friday: briefpapier in digitaal print of offsetdruk full colour en PMS-kleuren