papiersoort & uitstraling

(en ook papiertekort en prijsverhoging)

Er zijn zoveel factoren die de uitstraling van drukwerk bepalen. De keuze van de papiersoort is er een van. Maar als je al wel voor ogen hebt hoe iets eruit moet komen te zien, dan nog ben je er niet. Want wit papier is niet zomaar wit, dat is er in talloze tinten en varianten.
En als je wisselt van mat naar glad papier, dan voelt het gewicht dat je bepaald had er in eens een stuk dunner aan. Dit komt omdat de gladde papiersoorten in de fabriek mechanisch verdicht/gewalst worden om dat gladde oppervlak te bereiken.

Natuurlijk hebben we de keuze al iets gemakkelijker gemaakt door zelf een aantal papiersoorten als min of meer basis of standaard aan te merken. Deze hebben we dan doorgaans ook op voorraad. Natuurlijk blijven andere/specifieke soorten mogelijk, maar deze moeten dan afzonderlijk besteld gaan worden.

Maar de laatste tijd begint zelfs voor onze basissoorten een beetje de schoen te wringen. Momenteel is er wereldwijd namelijk een sterk toegenomen vraag naar kartonproducten (bijvoorbeeld voor take-away- en verzendverpakkingen voor online bestellingen). Dit resulteert in een tekort aan grondstoffen (oa papierpulp) voor de papierproductie. Productie neemt af en levertijden worden langer. Recent merkten we dat toen we onze voorraad karton voor visite- en geboortekaartjes wilden aanvullen. Deze basissoort had in eens een levertijd van wel 4 weken, eenvoudigweg omdat onze leverancier zelf ook niet eerder geleverd kon krijgen.

En ook het aloude principe van vraag en aanbod dat we vroeger bij economie gehad hebben, kent nog steeds zijn werking. Want in het afgelopen half jaar hebben onze leveranciers zo goed als maandelijks prijsverhogingen doorgevoerd. In de praktijk merk je dat bij een enkel velletje eigenlijk niet, want losse velletjes worden geen ‘volle centen’ duurder. Maar als er een oplage, zoals een paar dozen briefpapier en enveloppen of als je een maandblad in oplage hebt, dan zijn het natuurlijk heel wat meer vellen en wordt de prijsverhoging snel duidelijk. En dan ligt dat prijsverschil echt volledig buiten onze macht.

Zo zie je maar: een eenvoudig velletje papier is nog niet eens zo simpel 🙂

uitstraling papiersoort

papiersoort & uitstraling: wit of crème, mat of glans, papiergewicht